Home / Past Papers / PPSC Past Papers / Headmaster/Headmistress / Past Paper of Headmaster Held on 10-09-2016
Past Paper of Headmaster
Past Paper of Headmaster

Past Paper of Headmaster Held on 10-09-2016

Past Paper of Headmaster Held on 10-09-2016| PPSC Solved paper of Headmaster

1. Education sector reforms programme started in… Ans: 2001-2005
2. Attention is……. Ans : mental activity
3. Most of the knowledge gained through…. Ans: observation
4. Education is acontinous process from….. Ans: birth to death
5. Micro teaching is a technique,narrow topic and specific….. Ans: skill
6. PAC stands for…… Ans: public accounts committee
7. PEC stands for…….Ans: Punjab examination commission
8. Computer consists of ….. Ans: electronic circuits ( not sure)
9. HEC first chairman,,,,… Ans: Dr. Atta ur Rehman
10. Ahmad wants to know the relationship between the teacher salary and their social status,
The research is……. Ans: correlational research
11. Ms.fahmida is setting objectives,selecting instructional stratigies,selecting content. What is she doing… ANS: Creating lesson planning
12. Portfolio is the work of …. Ans: student
13. Father of psycho analysis is …… Ans: segmund frieud
14. A bit is ……. Ans: 1 or 0
15. Paedagogy is concerned with….. Ans: Teaching methods
16. Black board is….. Ans: visual aid
17. Antonym of VALOUR is…… Ans: cowardice
18. Synonym of INDIGENOUS is …… Ans: Native
19. Synonym of HETEROGENOUS is…… Ans: diverse
20. Eagerness to enganged in productive work is….. Ans: initiative
21. Elementary school appointed in…….. Ans: BPS-9
22. Guava is the rich source of……… Ans: vitamin C
23. IF a test admistered again and again and same results produce. The quality of test is:….. Ans: Realibility
24. If a test measures what it claims to measure is……. Ans: validity
25. Power house of the cell is:…… Mitochondria
26. Study of great books is………. Ans: perenialism
27. Sardar masood khan president os AJK , former designation……. Ans: ambassador to china
28. Pak joined NAM in……. Ans: 1979
29. Small pox vaccines by…….. Edward Jenner
30. First education conference in ……… Ans: 1947
31. All students attempting same questions from common bank is:…… Ans: essay type
32. Easy to score and reliable ……….. Ans: MCQs
33. Longest coastline……… Ans: Canada
34. Higest peak of karakoram range is:…… K2
35. 2\? = ?/50………. ANS: 10
36. 30% of 100 is 3% of…….. Ans: 1000
37. Seriation is …… Ans: arrange blocks from bigger to small
38. Demonstration means …… ANS//; To show
39. Role of headmaster in skool is…… Ans: inspecting classes
40. Current airchief name:….. ANS: SOHAIL AMAN
41. Boys are 12 and girls are 18 . boys are what portion of class:…. ANS: 2/3
42. Which one is odd…. Ans: B.tech (other options) ( ptc… ct… b.ed)
43. Source of informal education is……. Ans: media
44. Formal education has a well defined …… Ans: curriculum
45. Who is the ultimate beneficiaries of elementary school…… Ans: children
46. Curriculum development is a continuous and————– process…… Ans: Dynamic
47. ASTIGMATISM is a disease of: …….. ANS: Eyes
48. Islamic education based on………. Ans: Quran and hadith
49. Reality of knowledge studied in ……… Ans: Epistomology
50. Hierarchy of needs presented by: Ans: Maslow
51. If same result is given by a test, the test is called…….. ANS: Reliable test
52. Usain Bolt won how many medals in Rio Olympics 2016……. ANS: 3
53. Father of computer is…….. Ans: Charles Babbage
54. Abusive language will be ……….. option forgot



55. Values divided into two equal parts ……. ANS: median
56. Field of study concerned with learning and teaching activities….. Edu. Psychology
57. Computer works on data and gives result. It is……. Ans : analyzing
58. Basic function of democratic teacher is…….. ANS: GUIDE
59. Effective teaching requires continuous ……. Ans: Planning
60. Which is not a teacher training institute…… Ans: agri university
61. The assessment in which students difficulties are assessed for the purpose of improvement….. Ans: diagnostic evaluation
62. Length of a test is an important factor in obtaining a representative …….. ANS: Sample
63. Curriculum development is a process
A: whirling B: Conical C: Information D: none( I ticked)
64. Selecting alternative ……. Ans: Decision making65. Largest export item of pak is……. Ans: textiles
66. In parent teacher meeting what should be avoided…… ANS: ?
67. Idiom OF FIRST WATER means……Ans: of high or finest quality
68. Authoritative (democratic) parenting and teaching which is not the characteristic……. Mjy tu sawal ke samj he ni
69. Ibn I Maryam is……. Ans kuniat
70. : urdu ka BAWA ADAM is ….. ANS: Wali dakni
71. Risala tehzeeb ul ikhlaq by….. Ans: sir syed
72. Allama iqbal book of poetry contains both urdu and farsi kalam …….. Ans: armaghn I ejaz
73. A teacher arranged seating plan in circles and clusters in a class. What is drawback…… Ans: There will be blindspots
74. Dialect or dialectical approach for proving truth is……… Ans: dialogue
75. Objective resolution 1949 was adopted by …….. ANS: CONSTITUENT ASSEMBLY
76. Babri masjid in which state of india……. Ans: uttar pardesh
77. Rules should be …….. ANS: firm and punitive
78. Hadia wants to search about cats on web, what toolshe would use… Ans. Google and yahoo
79. Physical differences are………. ANS: Inborn and environmental
80. Which is not the charateristics of authoritative administration…….. ANS: Sharing
81. Being a science of wisdom philosophy aims at…….. Ans: search for reality
82. The objective of education comes from …….. Ans: philosophy

ppsc old papers

ppsc past papers for assistant

ppsc past papers Pdf

Past Paper of Headmaster Held on 10-09-2016

Other PPSC Headmaster Papers CLick Here 

 

About admin

Check Also

PPSC JUNIOR CLERK (BS-11) PUNJAB POLICE past paper

PPSC JUNIOR CLERK (BS-11) PUNJAB POLICE past paper

  PPSC JUNIOR CLERK (BS-11) PUNJAB POLICE past paper   PPSC JUNIOR CLERK (BS-11) PUNJAB …

error: Content is protected !!